Pain in hip

ΑΝΑΓΕΝΝΗΤΙΚΗ
ΙΑΤΡΙΚΗ ΧΟΝΔΡΟΥ, ΤΕΝΟΝΤΩΝ

Η αναγεννητική Ιατρική στηρίζεται στην αξιοποίηση στοιχείων του οργανισμού με αναγεννητική και επουλωτική δράση και αναπτύχθηκε ως ένας νέος τομέας της Ιατρικής επιστήμης, που στην περίπτωση του μυοσκελετικού συστήματος, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα, παρακάμπτοντας τις χειρουργικές επεμβάσεις. Θεωρείται μάλιστα πως η αναγεννητική Ιατρική δεν είναι κατασκεύασμα της επιστήμης, αλλά φυσική προέκταση της ικανότητας του σώματος να αποκαθιστά δομικά και λειτουργικά τα όργανα και τους ιστούς του σώματος.

circles circles
circles

Η πιο εξελιγμένη μορφή της αναγεννητικής Ιατρικής είναι η θεραπεία με βλαστοκύτταρα, υπάρχουν όμως και άλλες, όπως η αυτόλογη καλλιέργεια και χρήση χονδροκυττάρων και η PRP, θεραπεία με Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια. Οι μέθοδοι αυτές βρίσκουν εφαρμογή στις παθήσεις του αρθρικού χόνδρου και των τενόντων και συνοδεύονται από μια σειρά πλεονεκτημάτων για τον ασθενή: δεν χρησιμοποιούν φάρμακα, δεν έχουν αλλεργικές αντιδράσεις, περιορίζουν στο ελάχιστο την ανάγκη για χειρουργική επέμβαση, δεν είναι επώδυνες και στις περισσότερες περιπτώσεις πραγματοποιούνται στο ιατρείο με τοπική νάρκωση.

Θεραπεία με Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια (PRP)

Στην PRP ή αλλιώς θεραπεία με Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια λαμβάνεται μικρή ποσότητα αίματος από τον ασθενή, η οποία υποβάλλεται σε φυγοκέντρηση. Έτσι το πλάσμα έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση αιμοπεταλίων από το φυσιολογικό, αλλά και περισσότερους αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες με ιδιότητες επούλωσης. Το αίμα που έχει φυγοκεντρηθεί φωτολύεται στη συνέχεια, ώστε να αυξηθούν περαιτέρω οι επουλωτικές του ιδιότητες και εισάγεται με ένεση στον τένοντα ή την άρθρωση που πάσχει.

Η PRP πραγματοποιείται στο ιατρείο και είναι μια ανώδυνη επέμβαση που διαρκεί λιγότερα από 20 λεπτά. Για την ολοκλήρωση της θεραπείας απαιτούνται δύο ή τρεις συνεδρίες. Με δεδομένο ότι το αίμα προέρχεται από τον ίδιο τον ασθενή δεν υπάρχει κίνδυνος αλλεργικής αντίδρασης ή μετάδοσης ασθενειών.

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα

Η θεραπεία με βλαστοκύτταρα ή αλλιώς αρχέγονα κύτταρα κερδίζει έδαφος τα τελευταία χρόνια στην ορθοπαιδική. Τα αυτόλογα αυτά κύτταρα λαμβάνονται συνήθως από τον μυελό των οστών του ασθενούς ή τον λιπώδη ιστό, με τοπική νάρκωση. Αναλυτικά η διαδικασία έχει ως εξής: λαμβάνεται μια μικρή ποσότητα μυελού από τον ασθενή μέσω σύριγγας, αλλά και μια μικρή ποσότητα αίματος.

Από τον μυελό αυτό απομονώνονται τα βλαστοκύτταρα σε εργαστήριο βιοτεχνολογίας, τα οποία αναμιγνύονται με άλλα στοιχεία με επουλωτικές ιδιότητες, που έχουν απομονωθεί με τη σειρά τους στο αίμα που έχει επίσης ληφθεί. Το μίγμα αυτό στη συνέχεια τοποθετείται στην πάσχουσα περιοχή της άρθρωσης ή του τένοντα. Τα βλαστοκύτταρα μπορούν να συλλεχθούν από ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας.

Καλλιέργεια και χρήση αυτόλογων χονδροκυττάρων

Σε αυτή τη θεραπεία, που αφορά παθήσεις του χόνδρου, λαμβάνεται υγιής χόνδρος από επιφάνεια της άρθρωσης που δεν φορτίζεται. Μέσα από τον χόνδρο αυτό θα γίνει καλλιέργεια και ανάπτυξη αυτόλογων χονδροκυττάρων, τα οποία στη συνέχεια θα εμφυτευθούν στην πάσχουσα περιοχή αρθροσκοπικά. Με την εν λόγω μέθοδο αναπτύσσεται υαλοειδής χόνδρος στη βλάβη, ενώ μπορεί να καλυφθούν και περιπτώσεις μεγάλων βλαβών.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται επίσης και η έγχυση υαλουρονικού οξέος στις αρθρώσεις, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη και λιπαντική δράση. Συμβάλλει στην μείωση του πόνου σε περιπτώσεις ασθενών με χονδροπάθεια και οστεοαρθρίτιδα, στους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι έχουν μειωμένο υαλουρονικό οξύ στις πάσχουσες περιοχές.

Η αναγεννητική Ιατρική είναι μια προχωρημένη «χειρουργική», που χωρίς τομές θεραπεύει το πρόβλημα με βιολογικές δυνάμεις του ίδιου του οργανισμού. Η ομάδα του OrthoroboticsCenter, που αποτελείται από τους χειρουργούς-ορθοπαιδικούς Μιλτιάδη Γεωργούση και Κωνσταντίνο Μακρίδη, συμβαδίζει με τις εξελίξεις και εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες μεθόδους αναγεννητικής Ιατρικής.