Pain in hip

ΑΡΘΡΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ
ΙΣΧΙΟΥ, ΓΟΝΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΔΟΚΝΗΜΙΚΗΣ

Οι αρθροσκοπήσεις ισχίου, γόνατος και ποδοκνημικής επιτρέπουν την διάγνωση και αντιμετώπιση παθήσεων και βλαβών στις τρεις αυτές ανατομικές περιοχές, ανώδυνα και γρήγορα, με τη χρήση ειδικού αρθροσκοπίου και χειρουργικών εργαλείων που εισάγονται στις αρθρώσεις μέσω μικρών οπών.

circles circles
circles

Αρθροσκόπηση ισχίου

Η αρθροσκόπηση ισχίου δίνει τη δυνατότητα στον χειρουργό να δει μέσα στην άρθρωση, να εντοπίσει το πρόβλημα και να προχωρήσει την ίδια στιγμή στην αντιμετώπισή του. Μέσω ενός αρθροσκοπίου που εισάγεται από μια μικρή τομή μεταξύ της μηριαίας κεφαλής και της κοτύλης εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή εικόνα της πάσχουσας περιοχής, ενώ μέσω των ειδικών χειρουργικών εργαλείων που εισάγονται από μια άλλη ή περισσότερες μικρές τομές εκτελείται η χειρουργική πράξη που αντιμετωπίζει την πάθηση.

Η αρθροσκόπηση ισχίου βρίσκει εφαρμογή σε πολλές παθήσεις της άρθρωσης, ελαχιστοποιώντας το ενδεχόμενο επιπλοκών και περιορίζοντας τον χρόνο νοσηλείας, αφού την ίδια ή την επόμενη ημέρα ο ασθενής επιστρέφει στο σπίτι του. Άλλωστε, σε αντίθεση με τις ανοιχτές χειρουργικές επεμβάσεις, δεν απαιτεί μεγάλη χειρουργική τομή, οπότε περιορίζει τη νοσηρότητα για τον ασθενή και τον μετεγχειρητικό πόνο και επιταχύνει την αποκατάσταση.

Μεταξύ των παθήσεων του ισχίου όπου μπορεί να εφαρμοστεί η αρθροσκόπηση είναι η μηροκοτυλιαία πρόσκρουση, η υμενίτιδα, η ύπαρξη ελεύθερων σωμάτων εντός της άρθρωσης, η σηπτική αρθρίτιδα και το κροτούν ισχίο.

Αρθροσκόπηση γόνατος

Το γόνατο ήταν η πρώτη άρθρωση όπου βρήκε εφαρμογή η αρθροσκόπηση και για θεραπευτικούς λόγους και όχι μόνο για διαγνωστικούς. Άλλωστε, με την μέθοδο αυτή αντιμετωπίζονται μια σειρά κακώσεων και άλλων παθήσεων του γόνατος. Μέσω της αρθροσκόπησης ο χειρουργός έχει πλήρη εικόνα από το εσωτερικό του γόνατος χάρη στο αρθροσκόπιο που εισάγεται από μια μικρή τομή, ενώ μέσω μια δεύτερης ή και περισσότερων τομών εισάγονται τα ειδικά χειρουργικά εργαλεία που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Επίσης τοποθετείται ένα σωληνάκι μέσω του οποίου παρέχεται αποστειρωμένος, φυσιολογικός ορός, με σκοπό να διογκωθεί η άρθρωση του γόνατος.

Παθήσεις ή κακώσεις του γόνατος που μπορεί να εντοπίσει και να αντιμετωπίσει η αρθροσκόπηση είναι, μεταξύ άλλων, οι χόνδρινες βλάβες, οι ρήξεις χιαστών συνδέσμων, οι εκφυλιστικές ή τραυματικές ρήξεις μηνίσκων, οι φλεγμονές του αρθρικού υμένα και το εξάρθρημα επιγονατίδας, ενώ μπορούν να αφαιρεθούν ελεύθερα οστεοχόνδρινα τεμάχια, να μεταμοσχευθούν χονδροκύτταρα για την αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών και να γίνει έκπλυση της άρθρωσης όταν υπάρχει μικροβιακή αρθρίτιδα.

Με την αρθροσκόπηση και την ευκρινή εικόνα που έχει ο χειρουργός από την άρθρωση, αποφεύγονται οι τραυματισμοί των ιστών και επιτυγχάνεται ταχύτερη αποκατάσταση του γόνατος. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να απαιτήσει γενική ή τοπική αναισθησία, ενώ δεν χρειάζεται συνήθως νοσηλεία, εκτός από την περίπτωση πολυπλοκότερων επεμβάσεων.

Μέσω της αρθροσκοπικής χειρουργικής έχουν αναπτυχθεί νέα, σύγχρονα εργαλεία για τις χειρουργικές πράξεις του γονάτου, που τις καθιστούν λιγότερο επεμβατικές, με όλα τα συνεπαγόμενα οφέλη για τον ασθενή.

Αρθροσκοπική ποδοκνημικής

Η αρθροσκόπηση βρίσκει εφαρμογή και στην ποδοκνημική άρθρωση, τον γνωστό μας αστράγαλο. Και σε αυτή την περίπτωση εισάγονται στην ποδοκνημική μέσω μικρών οπών το αρθροσκόπιο και ειδικά, χειρουργικά εργαλεία με τα οποία εκτελείται η χειρουργική πράξη, ενώ με ειδικό σωληνάκι η περιοχή τροφοδοτείται με φυσιολογικό ορό ώστε να διαταθεί η άρθρωση και να έχει ο χειρουργός μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων. Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής απαιτεί μεγάλη δεξιοτεχνία, αφού η περιοχή βρίθει νεύρων, αγγείων και τενόντων, που πρέπει να μείνουν ανέπαφοι.

Με την αρθροσκόπηση ποδοκνημικής αντιμετωπίζονται, μεταξύ άλλων, οστεοχονδρίτιδες, λοιμώξεις της άρθρωσης, μικροκατάγματα του χόνδρου, κακώσεις του χόνδρου, αρχόμενες οστεοαρθρίτιδες, σύνδρομα πρόσκρουσης του αστραγάλου, υμενίτιδα και η ύπαρξη ελεύθερων χόνδρινων τεμαχίων στην άρθρωση.

Η αρθροσκόπηση ποδοκνημικής είναι αναίμακτη, δεν απαιτεί νοσηλεία, ελαχιστοποιεί τον μετεγχειρητικό πόνο, επιτρέπει ταχεία ανάρρωση και επάνοδο στην καθημερινότητα, περιορίζει το ενδεχόμενο των επιπλοκών και δεν αφήνει πίσω της ουλές. Η τεχνική εφαρμόζεται είτε με περιοχική είτε με ελαφριά γενική αναισθησία και διαρκεί, ανάλογα με το πρόβλημα, έως και μία ώρα.

Η ομάδα του OrthoroboticsCenter, που αποτελείται από τους χειρουργούς-ορθοπαιδικούς Μιλτιάδη Γεωργούση και Κωνσταντίνο Μακρίδη, έχει μεγάλη εμπειρία στις αρθροσκοπήσεις ισχίου, γόνατος και ποδοκνημικής.