ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΧΟΝΔΡΙΝΩΝ ΒΛΑΒΩΝ
Η χειρουργική αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών πραγματοποιείται μέσω αρθροσκοπικών τεχνικών. Πλέον οι ανοιχτές χειρουργικές μέθοδοι, οι αρθροτομές, επιλέγονται μόνο σε περιπτώσεις που οι βλάβες του χόνδρου είναι ιδιαίτερα εκτεταμένες.
Ο χόνδρος διευκολύνει την κίνηση των αρθρικών επιφανειών των οστών, εξασφαλίζοντας την ελάχιστη δυνατή τριβή μεταξύ τους. Είναι ένας αδιαφανής, λευκός, λείος, ολισθηρός και ελαστικός ιστός, ο οποίος καλύπτει την επιφάνεια των άκρων των οστών που δημιουργούν την άρθρωση. Απορροφά κραδασμούς και πιέσεις, παράλληλα όμως, επειδή δεν διαθέτει αγγεία και νεύρα, δεν μπορεί εύκολα να επουλωθεί όταν υποστεί βλάβες, είτε εξαιτίας τραυματισμού είτε εξαιτίας εκφύλισης που φέρνει η προχωρημένη ηλικία.
Όταν υπάρξει βλάβη στον χόνδρο, οι αρθρικές επιφάνειες δεν γλιστρούν φυσιολογικά, όπως θα έπρεπε, και η κίνηση της άρθρωσης παρακωλύεται, ενώ εκδηλώνεται πόνος και κριγμός. Όσο δε περισσότερο κινείται η άρθρωση τόσο επεκτείνεται η φθορά, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αποκόλληση μικρών κομματιών του χόνδρου που κινούνται ελεύθερα μέσα στην άρθρωση και να αποκαλύψει τα οστά, που έρχονται σε άμεση επαφή και τρίβονται, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα συμπτώματα. Σε περίπτωση που οι βλάβες αυτές δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να οδηγήσουν στην καταστροφή της άρθρωσης
Χειρουργική αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών
Η χειρουργική αποκατάσταση χόνδρινων βλαβών έχει εξελιχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, με την ανάπτυξη νέων, σύγχρονων μεθόδων. Οι μέθοδοι αποκατάστασης περιλαμβάνουν τις τεχνικές διέγερσης του υποχόνδριου οστού, τις τεχνικές εμφύτευσης οστεοχόνδρινων κυλίδρων, τη μεταμόσχευση μεγάλων, οστεοχόνδρινων αλλομοσχευμάτων και τη βιολογική αρθροπλαστική.
-Τεχνικές διέγερσης του υποχόνδριου οστού: Το υποχόνδριο οστό έχει άμεση επικοινωνία με τον μυελό, ο οποίος βρίθει μεσεγχυματικών κυττάρων. Στις τεχνικές διέγερσης του υποχόνδριου
ιστού, τοποθετούμε τα εν λόγω κύτταρα στις πάσχουσες χόνδρινες επιφάνειες και αυτά εξελίσσονται σε χονδροκύτταρα, παράγοντας στη συνέχεια νέο αρθρικό χόνδρο.
-Τεχνικές εμφύτευσης οστεοχόνδρινων κυλίνδρων: Οστεοχόνδρινοι κύλινδροι, που λαμβάνονται από σημεία της άρθρωσης που δεν φορτίζονται και δεν συμμετέχουν στην λειτουργίας της, τοποθετούνται στις πάσχουσες περιοχές του χόνδρου. Οι κύλινδροι αυτοί καλούνται αυτόλογα μοσχεύματα και εμφυτεύονται αθροσκοπικά. Ανάλογα με τη θέση και την έκταση της χόνδρινης βλάβης μπορεί η εμφύτευσή τους να γίνει και με ανοικτή επέμβαση.
-Μεταμόσχευση μεγάλων, οστεοχόνδρινων αλλομοσχευμάτων: Όταν οι χόνδρινες βλάβες είναι μεγάλης επιφάνειας επί της άρθρωσης και του υποχόνδριου οστού, τότε προκρίνεται η μεταμόσχευση μεγάλων, οστεοχόνδρινων αλλομοσχευμάτων που προέρχονται από δωρητές, αφού τύχουν ειδικής προετοιμασίας, ώστε να μην μεταδοθούν τυχόν νοσήματα.
-Βιολογική αρθροπλαστική: Η βιολογική αρθροπλαστική μιμείται τη φύση και τον τρόπο με τον οποίο αυτή δημιουργεί αρθρικό χόνδρο. Για τη δημιουργία του χόνδρου αυτού αξιοποιούνται χονδρογενετικά κύτταρα (χονδροκύτταρα, βλαστοκύτταρα και μεσεγχυματικά κύτταρα), μεμβράνες (ικριώματα) και αυξητικοί παράγοντες (πρωτεΐνες αποθηκευμένες στα ανθρώπινα αιμοπετάλια).
Σε κάποιες περιπτώσεις χόνδρινων βλαβών μπορεί η επέμβαση να περιοριστεί μόνο στην αρθροσκοπική αφαίρεση ενός ελεύθερου χόνδρινου κομματιού που ταλαιπωρεί την άρθρωση και να μην ολοκληρωθεί με την αποκατάσταση του χόνδρινου ελλείμματος. Αυτό συνήθως γίνεται στις περιπτώσεις αθλητών που βιάζονται να επανέλθουν, οι οποίοι όμως τελικά θα υποβληθούν, όταν οι υποχρεώσεις τους το επιτρέψουν, και στη χειρουργική αποκατάσταση της χόνδρινης βλάβης.