Pain in hip

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΠΥΕΛΟΥ – ΠΥΕΛΙΚΑ ΚΑΤΑΓΜΑΤΑ

Η λεκάνη είναι ο ανθεκτικός δακτύλιος των οστών που βρίσκεται στη βάση της σπονδυλικής στήλης. Τα κατάγματα της λεκάνης είναι ασυνήθιστα – αντιπροσωπεύουν μόνο περίπου το 3% όλων των καταγμάτων ενηλίκων.

circles circles
circles

Τα περισσότερα κατάγματα της πυέλου προκαλούνται από κάποιο είδος τραυματικού συμβάντος υψηλής ενέργειας, όπως σύγκρουση αυτοκινήτου. Επειδή η λεκάνη βρίσκεται κοντά στα κύρια αιμοφόρα αγγεία και όργανα, τα κατάγματα της πυέλου μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένη αιμορραγία και άλλους τραυματισμούς που απαιτούν επείγουσα θεραπεία.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα συμβάν χαμηλότερου αντίκτυπου – όπως μια μικρή πτώση – μπορεί να είναι αρκετό για να προκαλέσει κάταγμα της πυέλου σε ένα ηλικιωμένο άτομο που έχει ασθενέστερα οστά.

Η θεραπεία για ένα πυελικό κάταγμα ποικίλλει ανάλογα με τη σοβαρότητα του τραυματισμού. Ενώ τα κατάγματα χαμηλότερης ενέργειας μπορούν συχνά να αντιμετωπιστούν με συντηρητική φροντίδα, η θεραπεία για κατάγματα πυέλου υψηλής ενέργειας συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική επέμβαση για την ανακατασκευή της λεκάνης και την αποκατάσταση της σταθερότητας έτσι ώστε οι ασθενείς να μπορούν να συνεχίσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

Ανατομία

Η λεκάνη είναι ένας δακτύλιος των οστών που βρίσκεται στο κάτω άκρο του κορμού – μεταξύ της σπονδυλικής στήλης και των ποδιών. Τα πυελικά οστά περιλαμβάνουν:

ΙΕΡΟ ΟΣΤΟ (το μεγάλο τριγωνικό οστό στη βάση της σπονδυλικής στήλης)

ΚΟΚΚΥΓΑΣ (ουρά)

ΛΑΓΟΝΙΟ – ΗΒΙΚΟ – ΙΣΧΙΑΚΟ ΟΣΤΟ

Τα κύρια νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τμήματα του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και των αναπαραγωγικών οργάνων περνούν από τον πυελικό δακτύλιο. Η λεκάνη προστατεύει αυτές τις σημαντικές δομές από τραυματισμούς. Χρησιμεύει επίσης ως άγκυρα για τους μυς του ισχίου, του μηρού και της κοιλιάς.

Επειδή η λεκάνη είναι δακτυλιοειδής δομή, ένα κάταγμα σε ένα μέρος της δομής συχνά συνοδεύεται από κάταγμα ή βλάβη στους συνδέσμους σε άλλο σημείο της δομής. Υπάρχουν αρκετά κοινά μοτίβα καταγμάτων της πυέλου. Το συγκεκριμένο μοτίβο του κατάγματος εξαρτάται από την κατεύθυνση στην οποία έσπασε και την ποσότητα δύναμης που προκάλεσε τον τραυματισμό.

Εκτός από την περιγραφή του ειδικού σχήματος του κατάγματος, τα κατάγματα της πυέλου συχνά περιγράφονται ως «σταθερά» ή «ασταθή», με βάση το πόση ζημιά έχει συμβεί στη δομική ακεραιότητα του πυελικού δακτυλίου.

Τραύμα υψηλής ενέργειας

Ένα πυελικό κάταγμα μπορεί να προκληθεί από δύναμη υψηλής ενέργειας, όπως αυτή που δημιουργείται κατά τη διάρκεια:

Σύγκρουση αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας

Συντριβή ατύχημα

Πτώση από σημαντικό ύψος (όπως σκάλα)

Ανάλογα με την κατεύθυνση και το μέγεθος της δύναμης, αυτοί οι τραυματισμοί μπορεί να είναι απειλητικοί για τη ζωή και απαιτούν χειρουργική θεραπεία.

Οστεοπόρωση οστών

Ένα πυελικό κάταγμα μπορεί επίσης να εμφανιστεί λόγω ασθενών ή ανεπαρκών οστών. Αυτό είναι πιο συνηθισμένο σε ηλικιωμένα άτομα των οποίων τα οστά έχουν εξασθενίσει από οστεοπόρωση. Σε αυτούς τους ασθενείς, ένα κάταγμα μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και κατά τη διάρκεια της πτώσης από τη στάση ή μιας ρουτίνας δραστηριότητας όπως η έξοδος από την μπανιέρα ή την κατηφορική σκάλα. Αυτοί οι τραυματισμοί είναι συνήθως σταθερά κατάγματα που δεν βλάπτουν τη δομική ακεραιότητα του πυελικού δακτυλίου, αλλά μπορεί να σπάσουν ένα μεμονωμένο οστό.

Άλλες αιτίες

Λιγότερο συχνά, ένα κάταγμα μπορεί να συμβεί όταν ένα κομμάτι του οστού του ισχίου απομακρύνεται από το σημείο όπου οι μύες του μπλοκάρουν προσκολλούνται στο οστό. Αυτός ο τύπος κατάγματος ονομάζεται αποσπαστικό κάταγμα (avulsion fracture) και είναι πιο συχνός σε νεαρούς αθλητές που εξακολουθούν να αναπτύσσονται. Ένα τέτοιο κάταγμα συνήθως δεν κάνει τη λεκάνη ασταθή και δεν τραυματίζει τα εσωτερικά όργανα.

Σταθεροποίηση έκτακτης ανάγκης

Οι ασθενείς με κατάγματα υψηλής ενέργειας θα πάνε σχεδόν πάντα ως επείγον περιστατικό σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα για αρχική θεραπεία λόγω της σοβαρότητας των συμπτωμάτων τους.

Αυτοί οι ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν επιπλέον τραυματισμούς στο κεφάλι, στο στήθος, στην κοιλιά ή στα πόδια. Εάν οι τραυματισμοί τους προκαλέσουν σημαντική απώλεια αίματος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σοκ – μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια οργάνων.

Η φροντίδα ασθενών με κατάγματα πυέλου υψηλής ενέργειας απαιτεί μια διεπιστημονική προσέγγιση με τη συμβολή ορισμένων ιατρών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι γιατροί πρέπει να αντιμετωπίσουν προβλήματα αεραγωγού, αναπνοής και κυκλοφορίας πριν από τη θεραπεία του κατάγματος και άλλων τραυματισμών.

Κλινική εξέταση

Ο γιατρός σας θα εξετάσει προσεκτικά τη λεκάνη, τους γοφούς και τα πόδια σας. Αυτός ή αυτή θα ελέγξει επίσης τον τραυματισμό των νεύρων αξιολογώντας εάν μπορείτε να μετακινήσετε τους αστραγάλους και τα δάχτυλα των ποδιών σας και να αισθανθείτε αίσθηση στο κάτω μέρος των ποδιών σας.

Ο γιατρός σας θα εξετάσει επίσης προσεκτικά το υπόλοιπο σώμα σας για να διαπιστώσει εάν έχετε υποστεί άλλους τραυματισμούς.

Απεικονιστικές εξετάσεις

Ακτινογραφίες. Αυτές οι μελέτες παρέχουν εικόνες πυκνών δομών, όπως οστά. Όλα τα πυελικά κατάγματα απαιτούν ακτινογραφίες – συνήθως από πολλές διαφορετικές γωνίες – για να βοηθήσουν τον γιατρό να προσδιορίσει πόσο εκτοπισμένο είναι τα οστά.

Αξονική τομογραφία (CT). Λόγω της πολυπλοκότητας αυτού του τύπου τραυματισμού, συνήθως γίνεται αξονική τομογραφία για πυελικά κατάγματα. Μια αξονική τομογραφία θα παρέχει μια πιο λεπτομερή, εγκάρσια τομή της λεκάνης. Ο γιατρός σας θα χρησιμοποιήσει αυτές τις πληροφορίες για να προσδιορίσει καλύτερα το συγκεκριμένο μοτίβο και την έκταση του τραυματισμού σας, να αναζητήσει σχετικούς τραυματισμούς και να βοηθήσει στον προεγχειρητικό σχεδιασμό.

Μαγνητική τομογραφία (MRI): Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να παραγγείλει μια μαγνητική τομογραφία για να ανακαλύψει ένα κάταγμα που δεν είναι ορατό σε ακτινογραφία ή αξονική τομογραφία.

Θεραπεία

Η θεραπεία βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

Το συγκεκριμένο μοτίβο του κατάγματος

Πόσο εκτοπίζονται τα οστά

Η συνολική κλινική εικόνα και οι συνυπάρχοντες τραυματισμοί

Μη χειρουργική θεραπεία

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει μη χειρουργική θεραπεία για σταθερά κατάγματα στα οποία τα οστά είναι μη μετατοπισμένα ή ελάχιστα μετατοπισμένα.

Οι μη χειρουργικές θεραπείες μπορεί να περιλαμβάνουν:

Βοηθήματα βάδισης και ορθοστάτισης. Για να αποφευχθεί το βάρος στο πόδι σας, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες ή περιπατητή για έως και τρεις μήνες ή έως ότου τα οστά σας επουλωθούν πλήρως. Εάν έχετε τραυματισμούς πάνω από τα δύο πόδια, ίσως χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε αναπηρικό καροτσάκι για ένα χρονικό διάστημα, ώστε να αποφύγετε να φέρετε βάρος σε οποιοδήποτε από τα δύο πόδια.

Φάρμακα. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει φάρμακα για την ανακούφιση του πόνου, καθώς και ένα αντιπηκτικό ή αραιωτικό αίματος, για να μειώσει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων αίματος στις φλέβες των ποδιών και της λεκάνης.

Χειρουργική πυέλου

Ασθενείς με ασταθή πυελικά κατάγματα μπορεί να απαιτήσουν μία ή περισσότερες χειρουργικές επεμβάσεις.

Εξωτερική οστεοσύνθεση. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει εξωτερική οστεοσύνθεση για να σταθεροποιήσει την πυελική περιοχή σας. Σε αυτή τη λειτουργία, μεταλλικοί πείροι ή βίδες εισάγονται στα οστά μέσω μικρών τομών στο δέρμα και τους μυς. Οι πείροι και οι βίδες προεξέχουν από το δέρμα και στις δύο πλευρές της λεκάνης όπου είναι προσαρτημένες σε ράβδους από τιτάνιο έξω από το δέρμα. Ο εξωτερικός σταθεροποιητής δρα ως σταθεροποιητικό πλαίσιο για να συγκρατεί τα σπασμένα οστά σε σωστή θέση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, κατά τη χειρουργική πυέλου ένας εξωτερικός σταθεροποιητής χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση των οστών έως ότου ολοκληρωθεί η επούλωση. Σε ασθενείς που δεν μπορούν να ανεχθούν μια μακρά, πιο περίπλοκη διαδικασία, ένας εξωτερικός σταθεροποιητής μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως προσωρινή θεραπεία έως ότου μπορεί να εκτελεστεί άλλη διαδικασία.

Ανοιχτή ανάταξη και εσωτερική οστεοσύνθεση. Κατά τη διάρκεια αυτής της λειτουργίας, τα εκτοπισμένα θραύσματα οστών επανατοποθετούνται στην κανονική τους ευθυγράμμιση. Στη συνέχεια συγκρατούνται μαζί με βίδες ή μεταλλικές πλάκες συνδεδεμένες στην εξωτερική επιφάνεια του οστού.

Ανάρρωση

Διαχείριση του πόνου

Μετά τη χειρουργική επέμβαση, θα αισθανθείτε πόνο. Αυτό είναι ένα φυσικό μέρος της διαδικασίας επούλωσης. Ο γιατρός και οι νοσοκόμες σας θα εργαστούν για να μειώσουν τον πόνο σας, κάτι που μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε ταχύτερα από τη χειρουργική επέμβαση.

Τα φάρμακα συνταγογραφούνται συχνά για βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο μετά από χειρουργική επέμβαση. Πολλοί τύποι φαρμάκων είναι διαθέσιμοι για τη διαχείριση του πόνου, όπως οπιοειδή, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) και τοπικά αναισθητικά. Ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν συνδυασμό αυτών των φαρμάκων για να βελτιώσει την ανακούφιση από τον πόνο, καθώς και να ελαχιστοποιήσει την ανάγκη για οπιοειδή.

Λάβετε υπόψη ότι αν και τα οπιοειδή βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου μετά τη χειρουργική επέμβαση, είναι ναρκωτικά και μπορεί να είναι εθιστικά. Η εξάρτηση από τα οπιοειδή και η υπερβολική δόση έχουν γίνει κρίσιμο ζήτημα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε οπιοειδή μόνο σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μόλις αρχίσει να βελτιώνεται ο πόνος σας, σταματήστε να παίρνετε οπιοειδή. Συζητήστε με το γιατρό σας εάν ο πόνος σας δεν έχει αρχίσει να βελτιώνεται μέσα σε λίγες ημέρες από τη χειρουργική επέμβαση.

Πρόωρη κινητοποίηση

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός σας θα ενθαρρύνει την πρόωρη κίνηση. Οι περισσότεροι ασθενείς αρχίζουν να περπατούν – με περιορισμούς που φέρουν βάρος – και να κάνουν ασκήσεις ποδιών και ποδιών το συντομότερο δυνατό μετά τη χειρουργική επέμβαση.

Φυσικοθεραπεία

Ειδικές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να ανακτήσετε την ευελιξία και να επαναφέρετε το εύρος κίνησης στο ισχίο σας. Άλλες ασκήσεις θα σας βοηθήσουν να χτίσετε δύναμη και αντοχή, ώστε να είστε σε θέση να εκτελέσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Πρόληψη θρόμβωσης

Παρόλο που ενθαρρύνεται η πρόωρη κίνηση, η κινητικότητά σας μετά τη χειρουργική επέμβαση θα είναι κάπως περιορισμένη. Για αυτόν τον λόγο, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιπηκτικό αίματος, για να αποτρέψει το σχηματισμό θρόμβων αίματος στις βαθιές φλέβες της λεκάνης και των ποδιών σας.

Βάδιση με φόρτιση

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να χρησιμοποιήσετε πατερίτσες ή περιπατητές για ένα χρονικό διάστημα. Η πλήρης φόρτιση επιτρέπεται συνήθως στους 3 μήνες – ή όταν τα οστά σας έχουν επουλωθεί πλήρως. Μπορεί να απαιτήσετε τη χρήση μπαστούνι ή βαδίσματος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αποτελέσματα

Τα σταθερά πυελικά κατάγματα τείνουν να επουλωθούν καλά. Ασταθή πυελικά κατάγματα που παρατηρήθηκαν κατά τη διάρκεια περιστατικών υψηλής ενέργειας, όπως αυτοκινητιστικά ατυχήματα, μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές επιπλοκές, όπως σοβαρή αιμορραγία, βλάβη εσωτερικών οργάνων και μόλυνση. Εάν αυτοί οι τραυματισμοί αντιμετωπιστούν με επιτυχία, το κάταγμα συνήθως θεραπεύεται καλά.

Μπορεί να περπατήσετε με μια χωλότητα για αρκετούς μήνες εάν έχει προκληθεί βλάβη στους μυς γύρω από τη λεκάνη σας. Αυτοί οι μύες μπορεί να χρειαστούν έως και ένα χρόνο για να γίνουν ξανά δυνατοί.

Μεταγενέστερα προβλήματα, όπως πόνος, μειωμένη κινητικότητα και σεξουαλική δυσλειτουργία, μπορεί να προκύψουν από βλάβη στα νεύρα και τα όργανα που σχετίζονται με το πυελικό κάταγμα.

Στην κλινική μας υπάρχει μεγάλη εξειδίκευση πάνω σε τέτοιου είδους κακώσεις, αφού έχει γίνει μετεκπαίδευση σε ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια κέντρα αντιμετώπισης του βαρέος Ορθοπαιδικού Τραύματος (LEEDS UNIVERSITY HOSPITAL, NHS, UK) υπό την επίβλεψη του διακεκριμένου Έλληνα Καθηγητή Ορθοπαιδικής Prof. P.V. Giannoudis.