Pain in hip

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
ΣΠΟΝΔΥΛΙΚΗΣ ΣΤΗΛΗΣ

Η χειρουργική σπονδυλικής στήλης είναι ένα ιδιαίτερα απαιτητικό ιατρικό πεδίο. Άλλωστε, η πολύπλοκη δομή της σπονδυλικής στήλης, ο ρόλος που παίζει στη λειτουργία του σώματος ως υποστηρικτική δομή, αλλά και οι πολλές και διαφορετικές παθήσεις που την αφορούν, καθιστούν την εξειδίκευση στην εφαρμογή των χειρουργικών τεχνικών επιτακτική

circles circles
circles

Οι χειρουργικές μέθοδοι για τη σπονδυλική στήλη εξελίσσονται συνεχώς με σκοπό την αποτελεσματικότερη διαχείρισή της. Οι βασικότερες είναι οι ακόλουθες:

Ενδοσκοπική-Διαδερμική Δισκεκτομή/Μικροδισκεκτομή: Είναι η χειρουργική επέμβαση που πραγματοποιείται για την κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Μέσω αυτής αποσυμπιέζεται η νευρική ρίζα που πιέζεται από την κήλη και η οποία έχει οδηγήσει τον ασθενή στο ιατρείο με έντονο πόνο στη μέση που αντανακλάται στο πόδι. Η επέμβαση διενεργείται με τοπική νάρκωση.

Στην μικροδισκεκτομή ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στη βάση της μέσης και αξιοποιώντας ένα μικροσκόπιο και ειδικά εργαλεία φτάνει στο σημείο του δίσκου που πιέζει το νεύρο και το αφαιρεί το κομμάτι αυτό. Η εν λόγω μέθοδος δεν απαιτεί νοσηλεία.

Ακόμα πιο εξελιγμένη είναι η ενδοσκοπική δισκεκτομή, η οποία αξιοποιεί μια μικροσκοπική κάμερα και ειδικά χειρουργικά εργαλεία, προκαλώντας ακόμα μικρότερο χειρουργικό τραύμα. Οι επιπλοκές είναι ελάχιστες και ο πόνος εκλείπει αμέσως μετά την επέμβαση.

Σπονδυλοδεσία Μέσης-Αυχένα: Με τη σπονδυλοδεσία ο χειρουργός σταθεροποιεί ένα τμήμα της σπονδυλικής στήλης που έχει τραυματιστεί ή μετακινηθεί, χρησιμοποιώντας μοσχεύματα ή μεταλλικά υλικά. Εφαρμόζεται ως τεχνική σε παθήσεις όπως η σκολίωση, η σπονδυλολίσθηση, η σπονδυλοαρθρίτιδα, η σπονδυλική στένωση και η αυχενική μυελοπάθεια.

Στη σπονδυλοδεσία μέσης αξιοποιούνται εμφυτεύματα που οστεοποιούν την σπονδυλική στήλη. Τα εμφυτεύματα αυτά καλούνται κλωβοί ή κοχλίες.

Στη σπονδυλοδεσία αυχένα ο πάσχων δίσκος αφαιρείται και αντικαθίσταται από αυτόλογο μόσχευμα.

Η σπονδυλοδεσία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία. Σε πιο απλές περιπτώσεις η επέμβαση διαρκεί έως τρεις ώρες και σε πολυπλοκότερες μπορεί να υπερβεί τις 6. Η νοσηλεία του ασθενούς διαρκεί μέχρι μία εβδομάδα.

Σπονδυλοπλαστική-Κυφοπλαστική: Με την σπονδυλοπλαστική ενισχύονται οι σπόνδυλοι, που μπορεί να έχουν χάσει την αντοχή τους εξαιτίας της οστεοπόρωσης ή μεταστατικών όγκων. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις συμπιεστικών καταγμάτων σπονδύλου, αιμαγγειωμάτων σπονδύλου, μεταστάσεων κτλ. Πραγματοποιείται με έγχυση ρευστού υλικού μέσω βελόνας από μια μικρή οπή στην επιδερμίδα, το οποίο στερεοποιείται ταχύτατα. Απαιτεί νοσηλεία μίας ημέρας.

Στην κυφοπλαστική, της διαδικασίας έγχυσης προηγείται η εισαγωγή ενός ειδικού μπαλονιού στον σπόνδυλο, που, όταν φουσκώνει, αποκαθιστά μέρος του ύψους του σπονδύλου.

Μικροαποσυμπίεση Μεσοσπονδύλιου Δίσκου-Πεταλεκτομή: Η μικροαποσυμπίεση πραγματοποιείται μέσω μιας μικρής οπής με τη χρήση μικροσκοπίου και εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση της σπονδυλικής στένωσης. Με την τεχνική αυτή αποσυμπιέζονται τα νεύρα στα οποία ασκείται πίεση. Η επέμβαση ελαχιστοποιεί το τραύμα και ακολουθείται από νοσηλεία μίας ημέρας.

Στην πεταλεκτομή, μια πιο κλασική επέμβαση, δίνεται χώρος στα νεύρα, με την αφαίρεση των οπίσθιων στοιχείων του σπονδύλου.

Και οι δύο τεχνικές πραγματοποιούνται υπό γενική νάρκωση.

Ρομποτική χειρουργική σπονδυλικής στήλης: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι επεμβάσεις που πραγματοποιούνται με τη χρήση ρομποτικά υποβοηθούμενης πλοήγησης. Ένας ρομποτικός βραχίονας εκτελεί τις εντολές του χειρουργού, εξασφαλίζοντάς του τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια στις χειρουργικές κινήσεις και δη στην τοποθέτηση υλικών στη σπονδυλική στήλη. Ο χειρουργικός χρόνος περιορίζεται όπως και το ενδεχόμενο λοιμώξεων.

Για την αντιμετώπιση προβλημάτων της σπονδυλικής στήλης υπάρχουν επίσης μη επεμβατικές τεχνικές όπως: α. οι επισκληρίδιες εγχύσεις στην οσφυϊκή μοίρα, που γίνονται σε περιπτώσεις φλεγμονών του μεσοσπονδύλιου δίσκου, β. η δισκοπλαστική με gel, όπου το gel τοποθετείται στον μεσοσπονδύλιο δίσκο, επαναφέροντάς τον στην πρότερη μορφή του και ενδείκνυται σε κάποιες περιπτώσεις κήλης μεσοσπονδύλιου δίσκου στη μέση και στον αυχένα και γ. τα βλαστοκύτταρα, που επιδιορθώνουν με βιολογικό τρόπο προβλήματα της σπονδυλικής στήλης, όπως οι χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις των οστών.

Η ομάδα του Orthorobotics Center, που αποτελείται από τους χειρουργούς-ορθοπαιδικούς Μιλτιάδη Γεωργούση και Κωνσταντίνο Μακρίδη, εφαρμόζει τις πλέον σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους για τις παθήσεις και τα προβλήματα της σπονδυλικής στήλης.