6+1 μύθοι για τις αρθροπλαστικές

Οι αρθροπλαστικές βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο προσκήνιο, με όλο και περισσότερους ανθρώπους να τις επιλέγουν για να αντιμετωπίσουν βλάβες στις αρθρώσεις τους στο γόνατο και στο ισχίο, που καταπονούνται περισσότερο από άλλες στην καθημερινότητα. Πρόκειται για επεμβάσεις κατά τις οποίες αντικαθίσταται ο φθαρμένος χόνδρος που καλύπτει την άρθρωση με ειδικά υλικά, όπως για παράδειγμα το τιτάνιο.

Συχνά όμως και εξαιτίας της υπερπληροφόρησης που υπάρχει, οι αρθροπλαστικές συνοδεύονται από μύθους που προκαλούν σύγχυση στους ασθενείς, μεγεθύνουν τις προσδοκίες τους ή τους  παραπλανούν.

Τι πρέπει να ξέρουμε λοιπόν για τις αρθροπλαστικές;

Μύθοι και αλήθειες για τις αρθροπλαστικές

1.Μύθος: Αρθροπλαστική και αρθροσκόπηση είναι το ίδιο πράγμα.

Αλήθεια: Η αρθροπλαστική είναι η επέμβαση κατά την οποία αφαιρούνται τα κατεστραμμένα τμήματα μιας άρθρωσης, στο γόνατο και το ισχίο -συνήθως εξαιτίας της οστεοαρθρίτιδας- και αντικαθίστανται με εμφυτεύματα. Η αρθροσκόπηση είναι μια σύγχρονη, ανώδυνη μέθοδος διάγνωσης και θεραπείας παθήσεων των αρθρώσεων των άνω και κάτω άκρων, σχεδόν μη επεμβατική.

2.Μύθος: Η αρθροπλαστική πρέπει να είναι από την πρώτη στιγμή η επιλογή στην οστεοαρθρίτιδα.

Αλήθεια: Η αρθροπλαστική επιλέγεται όταν η συντηρητική θεραπεία –από φαρμακευτική αγωγή μέχρι εγχύσεις στην άρθρωση και πρόγραμμα φυσικοθεραπείας- δεν επαρκεί. Έρχεται δε να δώσει λύση στην εκφυλισμένη άρθρωση, μετά από βαρύτατη οστεοαρθρίτιδα, αντικαθιστώντας τα φθαρμένα τμήματά της.

3.Μύθος: Η αρθροπλαστική πρέπει να επιλέγεται όταν ο ασθενής δεν αντέχει άλλο από τον πόνο.

Αλήθεια: Αν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων ο ασθενής καταφεύγει στο χειρουργείο όταν δεν αντέχει άλλο τον πόνο και χάνει κάθε λειτουργικότητα της άρθρωσής του, καλό είναι οι αποφάσεις να λαμβάνονται εγκαίρως, χωρίς μεγάλες καθυστερήσεις, αφού η βλάβη που έχει υποστεί η άρθρωση μπορεί να προκαλέσει γενικότερα προβλήματα λειτουργικότητας τόσο στο μυϊκό του σύστημα όσο και σε άλλες αρθρώσεις.

4.Μύθος: Η αρθροπλαστική είναι μια αναίμακτη επέμβαση.

Αλήθεια: Η αρθροπλαστική δεν είναι αναίμακτη. Υπάρχει απώλεια αίματος κατά την επέμβαση, η οποία περιλαμβάνει διατομή δέρματος, ιστών και οστών, όμως με τις σύγχρονες τεχνικές αυτή είναι περιορισμένη στο ελάχιστο.

5.Μύθος: Η ολική αρθροπλαστική ενδείκνυται μόνο σε μεγάλες ηλικίες.

Αλήθεια: Όλο και συχνότερα νεότεροι άνθρωποι υποβάλλονται σε ολική αρθροπλαστική μετά από έναν σοβαρό τραυματισμό ή εξαιτίας προβλημάτων παχυσαρκίας. Μάλιστα εκτιμάται ότι τρεις στις δέκα επεμβάσεις αρθροπλαστικής αφορούν ηλικίες κάτω των 60 ετών.

6.Μύθος: Η ανάρρωση μετά την αρθροπλαστική είναι δύσκολη και πολύμηνη.

Αλήθεια: Οι ελάχιστα επεμβατικές αρθροπλαστικές επιτρέπουν στον ασθενή να επιστρέψει στο σπίτι του δύο με τρεις ημέρες μετά την επέμβαση, συνεχίζοντας το πρόγραμμα αποκατάστασής τους για τις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα, με τις αρθροπλαστικές αυτές η κινητοποίηση του ασθενούς είναι άμεση. Σε κάθε περίπτωση ο βαθμός της ανάρρωσης εξαρτάται από το είδος της αρθροπλαστικής, την εμπειρία και εξειδίκευση του γιατρού, αλλά και τη μετεγχειρητική φροντίδα που θα του παρασχεθεί.

7.Μύθος: Η αρθροπλαστική γόνατος δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα και στα δύο γόνατα.

Αλήθεια: Συνήθως η οστεοαρθρίτιδα πλήττει και τα δύο γόνατα ενός ασθενούς. Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, όταν ο ασθενής έπασχε από οστεοαρθρίτιδα στα δύο γόνατα, έπρεπε να κάνει δύο διαφορετικά χειρουργεία, μεταξύ των οποίων μεσολαβούσαν τρεις με έξι μήνες. Πλέον, με την εξέλιξη των μεθόδων και την αξιοποίηση των συστημάτων υποβοήθησης, μπορεί να γίνει μία επέμβαση και για τα δύο γόνατα με ασφάλεια.

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από τους μύθους που συνοδεύουν συχνά τις αρθροπλαστικές, μία είναι η αλήθεια που πρέπει να λαμβάνει υπόψη ο ασθενής: η σημαντικότερη παράμετρος για την επιτυχία του χειρουργείου του είναι η επιλογή ενός εξειδικευμένου και έμπειρου χειρουργού, που θα αναγνωρίσει τις ανάγκες του και θα εφαρμόσει την κατάλληλη τεχνική για την περίπτωση.