Αρθροσκόπηση γόνατος και αποθεραπεία
Η αρθροσκόπηση του γόνατος είναι μια επέμβαση που επιτρέπει στον χειρουργό να έχει ευκρινή εικόνα της άρθρωσης, αποφεύγοντας έτσι τους τραυματισμούς των ιστών και επιτυγχάνοντας ταχύτερη αποκατάστασή της μετά το χειρουργείο.
Οι παθήσεις ή οι κακώσεις του γόνατος, τις οποίες καλείται συνήθως να αντιμετωπίσει η αρθροσκόπηση, είναι, μεταξύ άλλων, οι χόνδρινες βλάβες, οι ρήξεις χιαστών συνδέσμων, οι εκφυλιστικές ή τραυματικές ρήξεις μηνίσκων, οι φλεγμονές του αρθρικού υμένα και το εξάρθρημα επιγονατίδας.
Το αρθροσκόπιο που εισάγεται στο γόνατο μέσα από μια μικρή τομή δίνει μια πλήρη εικόνα του εσωτερικού της άρθρωσης, η οποία επιτρέπει στα ειδικά χειρουργικά εργαλεία που εισάγονται από άλλες τομές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Ανάλογα με τη σοβαρότητα του προβλήματος, η αρθροσκόπηση γόνατος μπορεί να απαιτήσει γενική ή τοπική αναισθησία, ενώ δεν χρειάζεται συνήθως νοσηλεία, εκτός από την περίπτωση πολυπλοκότερων επεμβάσεων.
Αρθροσκόπηση γόνατος και αποθεραπεία
Ποια είναι όμως η διαδικασία αποθεραπείας και αποκατάστασης του γόνατος μετά την αρθροσκόπηση; Η αποθεραπεία που θα απαιτηθεί εξαρτάται από το είδος και τη σοβαρότητα της αρθροσκόπησης γόνατος.
Το πρώτο διήμερο μετά την επέμβαση απαιτείται ξεκούραση, ενώ καλό είναι να τοποθετείται πάγος στο γόνατο κάθε δύο ώρες. Το κάθε πρόγραμμα αποθεραπείας μετά από μια αρθροσκόπηση γόνατος εξαρτάται από τον συγκεκριμένο τύπο επέμβασης, αλλά και τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Γι’ αυτό και ο ιατρός θα εξατομικεύσει το πλάνο αποκατάστασης.
Σε γενικές γραμμές θα απαιτηθεί σειρά ασκήσεων φυσικοθεραπείας και ενδυνάμωσης των μυών του γόνατος, στις οποίες τον πρώτο ρόλο έχει ο φυσικοθεραπευτής. Σε κάποιες από αυτές τις ασκήσεις θα εκπαιδευτεί και ο ασθενής, ώστε να μπορεί στη συνέχεια να τις εκτελεί και μόνος του.
Πέραν όμως του προγράμματος ασκήσεων, ο ασθενής πρέπει να προσέξει το πρώτο διάστημα μετά την επέμβαση, ώστε να μην επιβαρύνει το γόνατό του. Ειδικότερα, πρέπει να αποφεύγει την ορθοστασία, το πολύωρο κάθισμα σε μια καρέκλα, αλλά και το ανέβασμα σκάλας.
Αν η εργασία του είναι γραφείου, μπορεί να είναι έτοιμος να επιστρέψει σε αυτήν ακόμα και μετά από μία εβδομάδα από την επέμβαση, σε πιο απαιτητικά όμως επαγγέλματα, αυτό το διάστημα μπορεί να ξεπεράσει τις τρεις εβδομάδες. Σε κάποιες αρθροσκοπήσεις, για παράδειγμα στον μηνίσκο ή στον χόνδρο, ενδέχεται να χρειαστεί νάρθηκας, ώστε το γόνατο να μην κάμπτεται πλήρως και να μην φορτίζεται για μια περίοδο περί των έξι εβδομάδων.
Θα πρέπει επίσης ο ασθενής να ακολουθήσει ευλαβικά τις οδηγίες του γιατρού όσον αφορά στα αναλγητικά που θα χρειαστούν αφού παρέλθει η επίδραση του τοπικού αναισθητικού που χορηγήθηκε κατά την αρθροσκόπηση, αλλά και όσον αφορά στην περιποίηση του τραύματος.
Παράλληλα ο ασθενής πρέπει να παρακολουθεί το γόνατό του ώστε να διαπιστώσει εγκαίρως τυχόν ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως είναι ο ιδιαίτερα έντονος πόνος, ο πυρετός, η επίμονη έκκριση ορώδους υγρού ή αίματος από το τραύμα και το οίδημα στη γάμπα.
Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να ανησυχήσει αν το γόνατό του φαίνεται πρησμένο, πονά και έχει εκχυμώσεις για αρκετές ημέρες, γιατί όλα αυτά είναι φυσιολογικά. Μία εβδομάδα μετά την επέμβαση θα χρειαστεί επανεξέταση, ώστε να κοπούν τα ράμματα, ενώ η επόμενη επανεξέταση θα γίνει αφού μεσολαβήσουν περί τις τρεις εβδομάδες από την αρθροσκόπηση.
Η αρθροσκοπική χειρουργική έχει κάνει τις χειρουργικές πράξεις στο γόνατο λιγότερο επεμβατικές, επηρεάζοντας, μεταξύ άλλων, και το διάστημα της αποθεραπείας του ασθενή.