Η ρομποτική χειρουργική
και τα πλεονεκτήματά της στην ορθοπαιδική

Μια νέα εποχή στην ορθοπαιδική έχει εγκαινιάσει η ρομποτική χειρουργική, που, αξιοποιώντας την ρομποτική τεχνολογία, δημιουργεί νέα δεδομένα στην αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων του γόνατος και του ισχίου, όπως είναι η οστεοαρθρίτιδα.

Η ρομποτική χειρουργική στην ορθοπαιδική φέρνει όλα τα πλεονεκτήματα της ρομποτικής τεχνολογίας, που δίνει στον χειρουργό μεγαλύτερη ακρίβεια και ευελιξία κινήσεων, τρισδιάστατη και ακριβέστερη εικόνα του χειρουργικού πεδίου και τη δυνατότητα να σχεδιάσει προεγχειρητικά με τον καλύτερο τρόπο την επέμβαση της αρθροπλαστικής, με σκοπό την επίτευξη βέλτιστων χειρουργικών αποτελεσμάτων.

Η ακρίβεια στην προετοιμασία των οστών και στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων είναι καταλυτικής σημασίας στη ρομποτική χειρουργική στην ορθοπαιδική. Μάλιστα, η συμβολή της ρομποτικής υποβοήθησης στην ακριβή τοποθέτηση της νέας άρθρωσης αυξάνει και τη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων.   Συχνά στις συμβατικές ολικές αρθοπλαστικές, όπως αυτές του γόνατος, ο ασθενής με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αισθανθεί εκ νέου πόνο ή δυσκαμψία στην άρθρωση. Όταν η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων γίνεται με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια, οι επιπλοκές και τα μετεγχειρητικά προβλήματα περιορίζονται στο ελάχιστο, ενώ τα αποτελέσματα της αρθροπλαστικής διαρκούν περισσότερο, καθιστώντας περιττή μια επαναληπτική επέμβαση και μάλιστα σύντομα.

Πώς γίνεται η επέμβαση με τη ρομποτική χειρουργική

Η ρομποτική χειρουργική για αρθροπλαστικές ισχίου και γόνατος είναι ιδανική λύση, έχοντας ανεβάσει σε άλλο επίπεδο τη θεραπευτική προσέγγιση για δύο πολύ σημαντικές αρθρώσεις του σώματος, που καταπονούνται περισσότερο από κάθε άλλη καθημερινά.   

Στις ρομποτικές αρθροπλαστικές ο χειρουργός σχεδιάζει την επέμβαση στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, τοποθετώντας μάλιστα εικονικά και τα εμφυτεύματα, δεδομένα που στη συνέχεια μεταφέρονται από τον υπολογιστή στο ρομποτικό σύστημα, το οποίο με τη σειρά του θα προετοιμάσει με εξαιρετική ακρίβεια το οστό, ώστε να τοποθετηθούν και στην πράξη τα εμφυτεύματα, βάσει του προεγχειρητικού σχεδίου.

Τα πλεονεκτήματα

Η ρομποτική χειρουργική στην ορθοπαιδική συνοδεύεται από μια σειρά σημαντικών πλεονεκτημάτων τόσο για τον χειρουργό όσο και για τον ασθενή. Σε αυτά περιλαμβάνονται:

 • ο τρισδιάστατος, εξατομικευμένος, προεγχειρητικός σχεδιασμός της επέμβασης,
 • η χειρουργική ακρίβεια,
 • η ρομποτικά υποβοηθούμενη προετοιμασία των οστών και των χόνδρων,
 • η μεγάλη ακρίβεια στην τοποθέτηση των εμφυτευμάτων,
 • η άρση περιορισμών συνηθισμένων σε επεμβάσεις που αφορούν μικροσκοπικά και περιορισμένα χειρουργικά πεδία,
 • ο μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας στην κίνηση,
 • η πιο εργονομική θέση της χειρουργικής ομάδας,
 • ο περιορισμός της απώλειας αίματος,
 • η ελαχιστοποίηση των τομών,
 • η περιορισμένη παρεμβατικότητα, που αφήνει ανέπαφους τένοντες και μυς,
 • η άμεση κινητοποίηση και η μικρή νοσηλεία,
 • η γρήγορη αποκατάσταση και επάνοδος του ασθενούς στις δραστηριότητές του,
 • η ελαχιστοποίηση του ενδεχομένου διεγχειρητικών και μετεγχειρητικών επιπλοκών.

Η ρομποτική χειρουργική στην ορθοπαιδική ήρθε στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια με το ρομποτικό σύστημα MAKO, έκτοτε όμως και άλλα συστήματα ρομποτικής υποβοήθησης έχουν εμπλουτίσει τις επιλογές των χειρουργών, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Η επιλογή του χειρουργού που θα εκτελέσει την αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου με τη ρομποτική τεχνολογία είναι ιδιαίτερα σημαντική, αφού ο σωστός προεγχειρητικός σχεδιασμός θα δώσει τη δυνατότητα και στο ρομποτικό σύστημα να εκτελέσει σωστά την επέμβαση.